Mistä lahjojen antaminen sai alkunsa?

Kaikki tietävät, että lahjoja on annettava tietyissä tilanteissa, mutta tiedätkö sinä mistä se kaikki alkoi?

Nainen antaa lahjaNykyään lahjojen antaminen on itsestäänselvyys. Se yhdistetään syntymäpäiviin ja muihin merkkipäiviin, jouluun sekä myös lahjontaan. Lähes joka kuukausi huomaat, että on taas aika ostaa lahja jollekulle jostakin syystä. Jos joku on surullinen tiedetään, että lahja saattaa piristää tai tehdä ainakin vähemmän surulliseksi. Lahjaa on myös käytetty anteeksipyyntönä. Nykyajan nuorille ja vähän vanhemmillekin tämä on täysin itsestään selvää, mutta olet varmasti kuullut isovanhempien sanovan, ettei heille vain tuollaista määrää lahjoja annettu, ja kuinka jo yhden lahjan saamista esimerkiksi syntymäpäivänä arvostettiin kovasti. Mistä tämä runsas lahjojen jakaminen sitten alkoi?

Ajassa taaksepäin lahjojen antamisen alkuun

Jo muinaisten kulttuurien heimojohtajat antoivat toisilleen lahjoja. Nämä lahjat olivat neuvottelukeinoja, joita vaihdettiin rauhaan, suojeluun, ruokaan tai vain suhteiden ylläpitämiseen. Myös muinaiset roomalaiset vaihtoivat lahjoja vuoden ensimmäisenä päivänä juhlistaakseen tulevaa vuotta. Lahjat olivat alun perin ikivihreitä oksia, mutta myöhemmin kakkuja, jotka symboloivat tulevan vuoden makeutta. Kuvittelepa antavasi oksia lahjaksi tänä päivänä.. Lahja ei ehkä saisi saajaansa ilahtumaan toivotulla tavalla.

Moni perinne liittyy uskontoon ja siihen sanotaan lahjojen antamisenkin perustuvan. Kristinuskon mukaan kolme viisasta tietäjää toivat Jeesus-lapselle lahjoja. Tämän uskottiin siunaavan lasta ja takaavan hyvän elämän. Vuosien kuluessa lahjoja ei annettu enää vain lapsen syntyessä vaan jokaisena syntymäpäivänä. Lahjoja alettiin antaa myös Jeesuksen syntymäpäivänä, jota nykyisin juhlistetaan jouluna. Muiden uskontojen kuten hindulaisuuden mukaan lahjojen jakaminen perustuu uhrilahjoihin, joita annettiin jumalille. Nämä lahjat olivat kaikkea hedelmistä aina ihmisuhreihin. Ajan kuluessa ihmiset alkoivat pitää myös itseään arvokkaina ja jakaa lahjoja toisilleen levittäen iloa. Nykyään ei uhrilahjoja suositella, joten älä ainakaan tästä lahjaideasta ota vinkkiä.

Lahjojen antaminen tavasta perinteeksi

Vuosisatojen aikana lahjojen antaminen on siirtynyt pääosin eri juhlapyhiin tai erikoistilaisuuksiin maasta riippuen, vaikkakin sitä vieläkin käytetään myös suhteiden ylläpitämiseen muinaisten heimojen johtajien lailla. Lahja voi olla mikä tahansa ja ideoita voi ottaa jopa historiasta. Partnerisi voisi kyllä katsoa sinua hieman oudosti, jos antaisit hänelle vaikka kananmunan kuten Persialaiset tekivät symboloimaan hedelmällisyyttä tai pullon, jota Egyptiläiset pitivät hyvänä lahjana. Druidit, muinaiset tohtorit, antoivat mistelinoksia lahjaksi, sillä niitä pidettiin pyhänä kasvina. Se miten siitä kehittyi suudelmaa merkitsevä kasvi on varmasti oma tarinansa.

Lahjojen antamisesta on tullut lähes pakollista; koitapa esimerkiksi olla antamatta syntymäpäivä tai joululahjoja ja katso mitä tapahtuu. Huono lahja voi kuitenkin myös tuoda harmia, jos lahjansaaja ei osaa todella arvostaa ajatusta lahjan takana. Lahjan antajan on siis aina pistettävä ajatusta lahjaan. Aina juhlapyhien, kuten joulun, äidin- tai isänpäivän ja ystävänpäivän aikaan alkavat mainokset eri lahjaideoista tulvia joka mediasta ja ’muista äitiä’ yms. viestit ilmestyä jopa televisio-ohjelmasi mainoskatkolle. Lahjojen antamisesta ei voi siis paeta: Tämä tapa on tullut jäädäkseen.

On aika yllättävää jos olet joskus saanut vaikkapa juuri kananmunan lahjaksi, mutta oletko sinä koskaan saanut jotain kummallista lahjaa, jonka merkitystä et oikein ymmärtänyt?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *