Mistä joululahjojen antaminen sai alkunsa?

Muistat varmasti pienestä pitäen saaneesi lahjoja jouluna, mutta miksi näitä joululahjoja oikein jaetaan?

Muistatko sen jännityksen, sen ilon, joka valtasi aina joka joulu ollessasi pieni? Lapset odottavat aina joulua, sillä se tarkoittaa joululahjoja! Jokaisella perheellä on hieman erilaiset tavat ja perinteet. Jotkut laittavat lahjat kuusen alle, jotkut jakavat ne illalla jouluaterian jälkeen jne. Joululahjat kuuluvat kuitenkin suurimpaan osaan perinteitä. Nykyään tätä pidetään itsestään selvyytenä, mutta asia ei ole aina ollut näin. Joulua on vietetty jo yli pari tuhatta vuotta, mutta miksi sitä vietetään ja miten joululahjojen jakamisesta kehittyi kaikille itsestään selvä perinne?

Erilaisia ajatuksia alkuperästä

Kun talvi alkaa lähestyä ja ilmat viilentyä, alkavat ihmiset miettiä joulua ja joulupäivää, jonka kaikki tietävät olevan 25. joulukuuta. Jeesuksen syntymäpäivää ei tarkalleen tiedetä, mutta se on osoitettu myöhemmin olemaan juuri tämä tuntemamme joulupäivä. Joulua vietetään siis Jeesuksen syntymän kunniaksi vaikka se ei oikea syntymäpäivä olekaan. Lahjojen vaihtamisen ja antamisen aloittamiseen on kuitenkin useita teorioita. Yleisimmät niistä liittyvät Saint Nicholakseen sekä kolmeen viisaaseen mieheen.

St Nicholas tunnettiin erittäin anteliaana miehenä, joka antoi lahjoja niille, joilla ei itsellään tavaroiden hankkimiseen ollut mahdollisuuksia. Yleisimpiä lahjoja olivat ruoka-ateriat, makeiset, sinä päivänä harvinaiset appelsiinit sekä käsintehdyt lahjat. Tämä lahjojen jakamisen perinne alkoi Turkissa, mutta levisi muualle maailmaan todella nopeasti.

Lahjojen antaminen oli aikoinaan yleistä myös roomalaisten muinaisessa juhlassa nimeltään Saturnalia, jota vietettiin joulukuussa. Jotkut uskovat, että tämä keskitalven juhla on vaikuttanut nykyiseen tapaan viettää joulua. Roomalainen kirkko laillisti joulun viettämisen Kristuksen juhlistavana päivänä. Roomassa juhlittiin myös juhlaa nimeltä Kalends, jota vietettiin tammikuussa. Myös tämän juhlapäivän aikana jaettiin lahjoja, joten se on hyvin voinut osaltaan vaikuttaa lahjojen jakamisperinteeseen.

Yksi teoria liittyy myös uskontoon. Kerrotaan, että kun Jeesus syntyi, kolme viisasta miestä saapuivat paikalle osoittamaan kunnioitusta tarjoamalla lahjoja. Myöhemmin tämä siirtyi myös kansalaisten joukkoon ja he alkoivat jakamaan lahjoja toisilleen. Tämän johdosta lahjoja jaetaan nyt muille Jeesuksen syntymäpäivänä eli nykyisin tunnettuna jouluna.

Lahjojen jakaminen on täällä jäädäkseen

Ei ole siis vain yhtä oikeaa teoriaa vaan voi hyvin olla, että nämä kaikki ovat muokanneet nykyisin tunnettua jouluperinnettä. Joululahjojen jakaminen on suuri osa joulua ja sen tuo iloa joka perheeseen. Pienten lasten mieletön iloisuus ja nauru lahjoja avatessa saa varmasti jokaisen hymyilemään. Mikään ei tee iloisemmaksi kuin antaa lahja tärkeälle ihmiselle ja nähdä heidän ilonsa. Tämä on varmasti yksi syy siihen miksi lahjoja nykyään vieläkin jaetaan. Tämä tapa on varmasti tullut jäädäkseen sillä miten voisikaan selittää pienelle lapselle ettei lahjoja enää jouluna jaettaisi?

Olet varmasti nähnyt erilaisia ilmeitä ja reaktioita joululahjoja avaavien kasvoilla.
Mikä reaktio oli paras ja mikä lahja sen sai aikaan?


Muista myös tutustua meidän Joululahjat-sivustoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *